Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, otomotiv pazarının yıl sonu itibarıyla yaklaşık 1 milyon 100 bin adetle kapanacağını öngördüklerini belirtti. Türkiye otomotiv pazarında son yıllarda yaşanan gelişmeler ve hafif ticari araç pazarındaki artış dikkat çekiyor. Bozkurt, bu artışın nedenlerini ve pazar dinamiklerini ele aldı.
Ali Haydar Bozkurt, Türkiye otomotiv pazarının yıl sonu itibarıyla 1 milyon 100 bin adetle kapanacağını öngördüklerini ifade etti. Önceki 10 yıl boyunca Türkiye pazarı 800 bin bandında kalmıştı. Son iki yıl hariç, bu seviyeyi görememiştik. Bu nedenle 1 milyon 100 bin adet, mevcut koşullar göz önüne alındığında iyi bir sonuç olur.
Bozkurt, yılın ilk çeyreğinin tamamlanmasıyla yılın genel seyrinin kısmen netleşmeye başladığını belirtti. Toyota olarak, yılı yaklaşık 85 bin adetlik satışla kapatmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Bu hedef, pazarın dinamiklerini ve tüketici taleplerini yansıtıyor.
Bozkurt, hafif ticari araç pazarında yaşanan yüzde 20'lik artışın birkaç nedene bağlı olabileceğini dile getirdi. Mevsimselliğin etkili olduğunu düşündüğünü belirten Bozkurt, sezon başlarında her zaman bir artış yaşandığını ifade etti. Bahar ve yaz dönemine girerken bu artışın etkili olduğunu anlattı.
Ayrıca, son üç yılda araç bulunabilirliğinin dalgalı seyrettiğini vurguladı. Bu nedenle aylar arası kıyaslama yaparken, o dönemde araçların piyasada bulunup bulunmadığını göz önünde bulundurmak gerektiğini belirtti. Ticari hayatın devam etme zorunluluğu da önemli bir etken olarak öne çıkıyor.
Ali Haydar Bozkurt, geçmişte hafif ticari araç pazarının birkaç modelle sınırlı olduğunu ve kullanıcıların bu araçları farklı amaçlarla kullanmaya çalıştığını söyledi. Ancak son 20 yılda ticari araçların, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlandığını ifade etti. Artık tek bir modeli farklı alanlarda zorla kullanmak yerine, her ihtiyaca uygun özel tasarımlar geliştiriliyor.
Bugün Toyota Professional ailesinde 7 farklı modelin bulunduğunu belirten Bozkurt, bu çeşitliliğin farklı ihtiyaçlara yönelik çözümler sunmak için var olduğunu vurguladı. Kimi modelde yük kapasitesi, kimisinde yolcu taşıma kapasitesi, kimi modelde ise yolculuk ön planda. Bu durum, pazarın dinamiklerini etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
Bozkurt, ticari araçların hedef kitlesinde ailelerin de her zaman bulunduğunu ifade etti. Özellikle 9 kişilik modellerin yoğun ilgi gördüğünü belirtti. 'CDV' olarak adlandırılan çok amaçlı vanların aileler tarafından gündüz işinde, akşam sosyal amaçlı olarak kullanıldığını hatırlattı. Bu 9 kişilik modellerin talep görmesinin arkasında, daha yüksek yolcu taşıma kapasitesine ihtiyaç duyan alanların olduğu düşünülüyor.
Türkiye ticari araç pazarı büyük bir potansiyel taşıyor. Ortalama 250-300 bin bandında ticari araç satışı gerçekleşiyor. Bu nedenle Türk tüketicisinin ihtiyacını karşılayacak şekilde markaların yeni ürünler lanse etmesi oldukça normal. Pazarın dinamikleri ve tüketici talepleri, markaların stratejilerini belirliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'ye yönelik yatırımların devam edeceği mesajını vererek, 'Önümüzdeki dönemde Türkiye'ye hem ülkemizdeki mevcut yatırımcılardan yeni nesil araçlar konusunda, hem de yeni marka yatırımları konusunda güzel haberler duyurmaya devam edeceğimize inanıyorum.' dedi. Bu açıklama, otomotiv sektöründeki gelişmelerin ve yatırımların sürdüğünü gösteriyor.
Kacır'ın açıklamaları, Türkiye otomotiv pazarının geleceği açısından umut verici bir tablo çiziyor. Yatırımların artması, sektördeki rekabeti ve yenilikleri artıracak. Bu durum, tüketicilere daha fazla seçenek sunacak ve pazarın büyümesine katkı sağlayacaktır.